Vi Krantzar har alltid blivit lurade, konstaterade Claes senare.
Lillebror Paul lyckades dock senare starta ett skomakeri i Haga, sedermera flyttat till Västra Frölunda. Dottern Tora dog i unga år. Tomas blev så småningom vaktmästare och Gösta handelsresande på Norrland. Där förde han sin svarta bok om kunderna, om deras hobbies och religion. Så kunde han "tillfälligtvis" träffa dem vid söndagsgudstjänsten för att sedan i bästa samförstånd sluta gynnsamma affärsuppgörelser.
Claes umgicks med sin gamla klasskamrat Martha från Marstrand, dotter till underofficeren och tillsyningsmannen på Marstrands fästning, med rötter i Tyskland.
Strax innan maj 1926 insåg Claes och Martha att det nog var lämpligt att gifta sig, innan Lars föddes för att bli enda barnet.
De judiska flyktingarna började dyka upp i Sverige och diskussionerna på Handelstidningen tog fart, Torgny Segerstedt engagerade sig för de flyktingarna och mot nazismen.
Är jag judisk, frågade sonen Lars sin far. Nej, snarare tvärtom, blev svaret. Hans mammas familj var inte några de umgicks med.
Lars skulle ha fått ett syskon, men när hans mamma skulle lyfta det tvålågiga bensinköket kom smärtorna och hon började skrika alldeles förfärligt.
Martha skrek så högt att tant Johansson hörde det och kom nedspringande från övervåningen. Men det fanns inget att göra.
Lars var sex år när han kröp ihop i pappa Claes knä i gungstolen i sovrummet. I sängen låg Martha, vit i ansiktet med en ros i de knäppta händerna.
Svea från Småland blev den första i raden av hembiträden som sov i Jungfrukammaren och tog hand om Lars och Claes. Några var snälla, någon stack med hushållskassan efterlämnandes enbart en kritalista hos handlarn.
Visserligen kom Vanja, från bildbyrån som levererat bilder till GHT:s lördagsbilaga. Men hon höll avståndet, fortsatte sitt yrkesliv och lät hemhjälperna ta hand om barnet. Den nya familjen flyttade från landsbygden i Berga till villasamhället Långedrag.
Och mamma Martha blev i all välmening ett förbjudet samtalsämne, vilket ju inte är helt i enlighet med dagens rekommendationer för att komma över sorg och traumatiska upplevevelser.
1941 flyttade de in till posthuset vid Korsvägen i centrala Göteborg, i dag rivet för att ge plats och rum för Världskulturmuseet.
|